Безплатна доставка за поръчки над 60 лв.
Оригинални маркови парфюми на достъпни цени

Парфюмът и неговите ароматни нотки

Създаването на парфюми изобщо не е лесно и за всеки. За да се получи перфектен аромат са необходими знания, усет, понякога години…
Парфюмът и неговите ароматни нотки

Създаването на парфюми изобщо не е лесно и за всеки. За да се получи перфектен аромат са необходими знания, усет, понякога години работа и умение правилно да се съчетават съставки. А те, съставките, в един парфюм може да са до 300!

А забелязвали ли сте, че всеки парфюм ухае различно във времето, през което стои върху кожата ви?

Веднага след впръскването ароматът е един, след известно време – друг, а най-трайно се задържа трети аромат.

Тези три етапа се дължат на смесите от ароматни съставки на парфюма, които се възприемат последователно от обонянието.

Връхни ароматни нотки

Това е първият етап, който трае около 10-15 минути след впръскването на парфюма в кожата.

Връхните аромати могат да са цитрусови (лайм, лимон, грейпфрут), плодови (манго, кайсия, праскова), портокалбергамотчервени плододове (ягода, малина, както и сливи), морски акватични (морска трева, водорасли).

Връхните нотки достигат първи до обонянието ви. Те се състоят от малки, леки молекули, които се изпаряват бързо. Оформят първоначалното впечатление за парфюма, което им осигурява доста голяма роля.

С аромата на връхните нотки посрещате и хората около вас!

Средни ароматни нотки

Започват да действат на втория етап от действието на парфюма – 15-20 минути след впръскването и траят до 1 час. Те се наричат още сърцевина, тъй като остават постоянни във времето и определят характера на парфюма.

Средните ароматни нотки могат да бъдат алдехидицветни (жасмин, роза, перуника, момина сълза, нероли), подправкидъбов мъх.

Нотките от сърцевината на аромата се усещат след няколко вдишвания на парфюма.

Крайни ароматни нотки

Наричат се още базови или основни. Те са последният, трети, етап от действието на парфюма и осигуряват неговата трайност. Базовите нотки спомагат за фиксирането на аромата към кожата.

Крайните ароматни нотки са дървесни (пачули, сандалово дърво, кедрово дърво), ориенталски (мускус, кехлибар, подправки, ванилия, канела, джниджифил, пипер).

Уханието на базовите нотки стига до обонянието като лек дъх и остава дори след като вече не вдишвате парфюма. Те придават дълбочина и плътност на аромата.

Разгледайте парфюмите на Emper – в описанията сме посочили какъв аромат има всеки от тях и изберете този, който ви е най-любим. Вижте тук дамски парфюмимъжки парфюми и дезодоранти и поръчайте лесно и бързо онлайн.

Подобни публикации

Кой е подходящият парфюм за вас?

Кой е подходящият парфюм за вас?

Купуването на парфюми от онлайн магазини за парфюми не позволява тестване на ароматите върху кожата, но пък от описанието...
Какво представляват тежките парфюми?

Какво представляват тежките парфюми?

Парфюмите са много и различни – леки, свежи, ежедневни, романтични, тежки. Всеки от тях си има своите почитатели...
Защо парфюмът е подходящ подарък за коледа и нова година?

Защо парфюмът е подходящ подарък за коледа и нова година?

Предстоят коледните и новогодишните празници. Всеки ги харесва – това е времето, в което семействата и приятелите се събират, ходим…